Bortermelés és borfogyasztás
A bor az egyik legnépszerűbb ital Magyarországon és a világon is. A népszerűségét jól mutatja, hogy a XXI. században minden évben több mint 7 millió hektárnyi területet használtak borszőlőtermelésre.
Ezzel párhuzamosan ebben az időszakban a világ borszőlőtermesztése minden évben meghaladta a 250 millió litert, de arra is volt példa, hogy csak néhány száz liter hiányzott a 300 literhez. Ezek a mennyiségek elsőre talán soknak tűnnek, de ha figyelembe vesszük azt is, hogy évente átlagosan 230-250 millió liter bor fogy világszerte, akkor máris érthető, hogy miért van szükség ilyen volumenű termelésre.
A bornak és a borszőlőtermesztésnek Magyarországon is nagy hagyománya van, számos borvidékkel és borrégióval büszkélkedhet hazánk, körülbelül 60-70 ezer hektáron szoktak borszőlőt termelni itthon, amiből körülbelül 2-3 millió litert italt állítanak elő. Ez a mennyiség akár elegendő is lehetne a hazai fogyasztók számára, ugyanis itthon évente körülbelül 2,3-2,8 millió liter nedű fogy el.
A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a magyar borokat külföldön is keresik, és a külföldi borokat is sokan szeretik itthon.
A portugál portói bor
A Portugáliából származó portói bor többféle fajbor és évjárat házasításával, keverésével elkészített borösszeállítás. Sok italhoz hasonlóan a portói bor is védett, a védettség eredete visszanyúlik egészen a XVIII. századig. A védettség a legtöbb alkoholos ital esetében azt jelenti, hogy a felhasznált alapanyagok csak bizonyos területekről származhatnak, és az ital előállítása is csak meghatározott területen történhet, ez a portói bor esetében is igaz.
Ennek az italnak három típusa van, ebből kettő kék szőlőből, egy pedig fehér szőlőből készül. A Porto Ruby típus a kék szőlőből előállított típusok közé tartozik, az érlelése viszonylag rövid, legfeljebb öt évig tart. A típus egyik nagyszerű képviselője a 19,5%-os alkoholtartalommal rendelkező, piros gyümölcsök illatával rendelkező Sandeman Porto Ruby.
A bor felszolgálása és fogyasztása
Még mielőtt rátérnénk a tényleges felszolgálásra és fogyasztásra, néhány szót muszáj említeni a tárolásról is. Ahhoz, hogy a bor ne kezdjen gyors erjedésbe, célszerű körülbelül 13°C-on, sötétben tárolni. A hőingadozást mindenképpen kerülni kell, ugyanis annak hatására a dugó kitágul és összehúzódik, aminek köszönhetően levegő jut az üvegbe. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes a bort egy nem túl párás, de nem is túl száraz helyiségben tárolni.
A portói borokat érdemes szobahőmérsékleten, körülbelül 11-19°C között felszolgálni. A fehér borokat és rozékat kicsit alacsonyabb, olyan 5-9°C között érdemes szervírozni.
A borfogyasztás élménye akkor a legteljesebb, ha borospohárból történik, ezért a portói bort is érdemes ebben felszolgálni. Amennyiben a tökéletességre törekszünk, akkor érdemes lehet egy jegesvödröt is beszerezni, ami igencsak látványos hűtési megoldás, arra azonban figyelni kell, hogy leginkább fehérborokhoz ideális, portói bort viszonylag könnyű túlhűteni benne.
Amennyiben felkeltettük érdeklődésed a portói borok iránt, esetleg további kérdésed lenne, várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.