Igazi kulináris élmény a kortyolása, pláne, ha akad lehetőség az egyes típusok behatóbb megismerésére.
A pezsgő csak szárazon az igazi?
A rajongók többsége szerint igen. Számukra a száraz ízvilág képes kihangsúlyozni azokat az ízkaraktereket, amiktől a nedű ténylegesen egyedi és megismételhetetlen. De természetesen az édes, félédes fajták is roppantul keresettek, ahogy a vörös, illetve a rozé alternatívák is. Felesleges lenne pálcát törni egyik vagy másik kategória felett, hiszen a leginkább meghatározó tényező, már ami a vásárlást, választást illeti, az ízlés. Ebben pedig hatalmasak az eltérések, és ez így van jól. Nem véletlen, hogy a gyártók is széles spektrumot bejáró palettával várják a buborékos élmény után vágyókat.
A borvacsorák sikerén felbuzdulva az országban számtalan pezsgővacsora is megízlelhető. Az ilyen alkalmak azért kitűnőek, mert felfedezhetővé válik a nedű sokszínűsége, és az, hogy mennyire passzol bizonyos ételekhez, ízekhez, fűszerezésekhez. Magyarul nem pusztán a bor az az ital, ami könnyedén, és sikerrel beépíthető az étkezések sorába. A buborékos álom is megállja a helyét. Nyilván ebben az esetben (sem) a mennyiségi fogyasztás a lényeg, hanem a minőségi élvezet.
A pezsgő a konyhakultúra részévé is tehető?
Igen, akár mint összetevő is jól szerepelhet. Egyes édességekből konkrétan nem hiányozhat ízeket pezsdítő jelenléte.