Persze egyáltalán nem evidencia és nem is feltétlenül releváns, hogy a hétköznapi emberek ismerjék a különbségeket. Ugyanakkor meg mégis fontos, hogy helyükre kerüljenek a fogalmak, a félreértések tisztázásának érdekében.
A minőségi konyakok nem kannából kerülnek elő
A prémium italok alapját olyan fehérbor adja, ami nagyon száraz, savas, vékony. Sokan valószínűleg ihatatlannak címkéznék, viszont a desztilláló tulajdonsága kiváló. Az érlelés, vagyis az „öregedés” folyamatában pedig csodák történnek a hordók belsejében. Hiszen az éretlen, erős, tolakodó ízvilág átalakul és aranybarna varázslattá válik. Ehhez azonban számtalan előírásnak meg kell felelni a gyártás során. Bárki, bármiből nem készíthet konyakot. A nedű ugyanis eredetvédelem alá esik. Márpedig a szabályozás nem ismer tréfát.
A szőlőfajták, amelyek alapanyagul szolgálhatnak, konkrétan és szigorúan meghatározottak. Az érlelésre vonatkozó jellemzők is kötöttek mind az időtáv, mind a hordók milyensége szempontjából.
Minél idősebbek a konyakok annál jobbak?
Tulajdonképpen igen. Az érlelés során az ízbimbók kinyílnak, kivirágoznak. Minél több időn át ringatózhatnak az aranybarna cseppek a tölgyfahordók ölelésében, annál jellegzetesebb ízvilág érhető el. Ezért számít extra kulináris élménynek a koros cseppek kortyolása, és ezért van az, hogy árban is jelentős különbségek tapasztalhatóak.