Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A konyakok ezernyi ízjelentést hordoznak magukban

A konyakok jellemzésével kapcsolatban akadnak problémák, főleg ha a köztudatban jelenlévő definíciókra alapozunk. A gond ott kezdődik, hogy sokan összemossák az egyes italneveket, és egy lapon emlegetik a pálinkát, a konyakot, meg ki tudja még mi mindent.

Persze egyáltalán nem evidencia és nem is feltétlenül releváns, hogy a hétköznapi emberek ismerjék a különbségeket. Ugyanakkor meg mégis fontos, hogy helyükre kerüljenek a fogalmak, a félreértések tisztázásának érdekében.

A minőségi konyakok nem kannából kerülnek elő

A prémium italok alapját olyan fehérbor adja, ami nagyon száraz, savas, vékony. Sokan valószínűleg ihatatlannak címkéznék, viszont a desztilláló tulajdonsága kiváló. Az érlelés, vagyis az „öregedés” folyamatában pedig csodák történnek a hordók belsejében. Hiszen az éretlen, erős, tolakodó ízvilág átalakul és aranybarna varázslattá válik. Ehhez azonban számtalan előírásnak meg kell felelni a gyártás során. Bárki, bármiből nem készíthet konyakot. A nedű ugyanis eredetvédelem alá esik. Márpedig a szabályozás nem ismer tréfát.

A szőlőfajták, amelyek alapanyagul szolgálhatnak, konkrétan és szigorúan meghatározottak. Az érlelésre vonatkozó jellemzők is kötöttek mind az időtáv, mind a hordók milyensége szempontjából.

Minél idősebbek a konyakok annál jobbak?

Tulajdonképpen igen. Az érlelés során az ízbimbók kinyílnak, kivirágoznak. Minél több időn át ringatózhatnak az aranybarna cseppek a tölgyfahordók ölelésében, annál jellegzetesebb ízvilág érhető el. Ezért számít extra kulináris élménynek a koros cseppek kortyolása, és ezért van az, hogy árban is jelentős különbségek tapasztalhatóak.

Tartalomhoz tartozó címkék: konyakok népszerű konyakok