Miként ma már tudjuk, a módszer bevált, és évről-évre egyre tökéletesebb konyak fajták láttak napvilágot. Napjainkban is él még az a törvényi előírás, mely meghatározza, hogy mely településeken szabad borpárlat készítésére bort felhasználni. A megfelelő minőség eléréséhez azonban még hosszú út vezetett.
Kevesen tudják, de eleinte a gyártás során színtelen a kinyert párlat, majd a tölgyfahordókban érlelve nyeri el jellegzetes aranysárga színét és ízét a konyak. Miként a whiskey, vagy a tequila fogyasztása, így a konyaké is szokásokhoz kötött. Ezt az italt jég nélkül kell fogyasztani, méghozzá szobahőmérsékleten, ugyanis zamata így érezhető ki a legjobban. A konyakos üvegeken egyébként nem szokás az ital korát feltüntetni, arra csak a megfelelő jelzésekkel szoktak utalni.
VerySpecial névre hallgat például a 3-5 éves konyak, az 5-10 éves fajták pedig a Very Old néven futnak. Az extra Old a tíz évnél idősebb italokat fémjelzi, de ismeretes a csillagokkal való megjelölés is. Az ital számos rajongót tudhat magáénak, és a legelszántabbak nem átallnak komoly összegeket kifizetni azért, hogy egy minden ízében értékes, minőségi ital kapjon helyet a bárszekrényben. A különlegességeket akár az online rendelés kényelmét kihasználva is meg lehet vásárolni, meglepve ezzel konyakkedvelő ismerősét.