Ha valamilyen fizikai fájdalom gátat vetett a mindennapok gördülékeny haladásának, akkor bizony nem egyszer nyúltak a karakteres nedűt rejtő palackok után. Egy-egy korty elegendőnek bizonyult a várt hatás eléréséhez. A hölgyek például rendszeresen alkalmazták a görcseik enyhítésére. Ezt a népi hagyományt a mai napig megőrizte a köztudat, és ennek megfelelően az ital felhasználási területei határozottan sokfélék lehetnek.
A konyak jellegzetes ízjegyei önmagukban érvényesülnek a legjobban
Ez nem az a fajta ital, ami koktélok alapanyagául szolgálhat. Annál ugyanis jóval erőteljesebb ízkaraktert képvisel. Persze vállalkozó szellemű jelentkezők létrehozhatnak egy-egy igazán ütős kombinációt, de a helyzet az, hogy vétek nem kiélvezni a cseppek nyújtotta ércességet. Az alkohol megpuhítja a húsokat - tartja a régi mondás. A gasztronómiában nem ismeretlen a cognac ilyesfajta felhasználása: főételekhez, húsos fogásokhoz határozottan passzol, ráadásul idővel az alkoholtartalma elpárolog, és csak a jellegzetes íz marad meg. De kár lenne tagadni, hogy a kortyolás csúcsát az önmagában való fogyasztás jelenti. Minden korty áramütés a testnek, hiszen valóban erőteljes nedűről beszélünk. Ám ez az a karakter, ami pontosan ezért utánozhatatlan.
A konyak korát melyik összetevője határozza meg?
A legfiatalabb. Vagyis egy 5 éves típusnak a legfiatalabb összetevője ennyi idős, de a többi lehet jóval öregebb is. Önmagában ez a tényező is árulkodik arról, hogy a minőség ezen ital esetében valóban kézzel fogható, sőt, ízlelőbimbókkal nagyon is jól felfogható.