Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A híres zöld tündér, azaz a misztikus zöld abszint

A zöld abszintról sokan tudják, hogy roppant magas alkoholtartalommal rendelkezik, viszont azt már kevesebben, hogy gyógynövények felhasználásával állítják elő. Az alkoholos italok esetében nem egyedülálló példa, hogy gyógynövényeket használnak fel, ahogy az sem, hogy bizonyos gyógynövények jótékony hatását már az időszámítás előtt is ismerték, és az emberi kreativitásnak köszönhetően a történelem során valahogy sikerült megtalálni a módját annak, hogy élvezeti cikket, leginkább alkoholos italt állítsanak elő belőle.

Az abszint magas alkoholtartalma miatt vált ismertté, de cégünk kínálatában lehet találni gyengébbeket is, így mindenki kiválaszthatja a vérmérsékletének megfelelőt.

Egy kis abszint történelem

Az abszinthoz elsősorban ánizst és ürömfüvet használnak. Ennek a két növénynek a jótékony hatásait már az ókorban is használták, történészek szerint a görögök és az egyiptomiak voltak az elsők, akik felismerték és megpróbálták kihasználni akkori tudásuknak megfelelően a növényekben rejlő potenciált.

Hosszú évszázadoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a növényeket italokhoz is felhasználják, ugyanis az égetett szeszek elkészítésének technikája csak a középkorban terjedt el.

Az első ürömfűből készült ital, amit a svájciak dolgoztak ki, még nem volt mindenki számára elérhető, kizárólag orvosi céllal lehetett alkalmazni. Azonban néhány éven belül már a szeszkészítők is felfedezték maguknak, és kidolgozták a saját receptjeiket, aminek köszönhetően széles közönséghez eljutott az ital híre.

A zöld abszint útja nem volt töretlen, egy időben ugyanis tiltották. A tiltás hátterében az állt, hogy néhány befolyásos ember, akik között volt szeszfőzde-tulajdonos és antialkoholistamozgalom-vezető is, azt állította, hogy az ital elfogyasztása hasonló hatásokkal jár, mint néhány drog, azaz hallucinációt okoz. Idővel bebizonyosodott, hogy az állítások valótlanok, és a zöld abszint ismét megjelent a kereskedők polcain.

A zöld abszint előállítása

A zöld abszintot sok helyen likőrként tüntetik fel, azonban ez tévedés, ugyanis elkészítéskor nem adnak hozzá cukrot, ezért a párlatok közé kell sorolni. Ahogy fentebb bemutatásra került, ánizs és ürömfű felhasználásával készül, viszont ennek a két gyógynövénynek nem csak jótékony hatásai vannak, hanem roppant karakteres ízvilággal rendelkeznek, és nagy mennyiségben tartalmaznak illóolajokat, amelyek az elkészítés során kiáznak. A magas illóolaj eléggé megnehezíti a fogyasztást, viszont alkohol segítségével a zavaró hatásból kellemes ízvilágot lehet teremteni, ezért van az, hogy az abszint alkoholtartalma jellemzően magas.

Napjainkban a technika fejlődésének köszönhetően már lehet azért viszonylag gyengébb abszintokkal is találkozni és olyan extrém magas alkoholtartalommal rendelkezőkkel is, mint például a 89,9%-os Hapsburg Extra Strong Original Abszint.

A zöld abszint fogyasztásának legismertebb rituáléja

A zöld abszint fogyasztásával kapcsolatban rengeteg rituálé alakult ki. Hazánkban leginkább az a szertartás terjedt el, amiben egy kockacukrot belemártanak az zöld abszintba, majd meggyújtják. A rituáléhoz kötődő mese szerint azért van szükség az italba mártott kockacukor meggyújtására, mert azzal lehet megbizonyosodni az ital alkoholtartalmáról.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a zöld abszint, nyugodtan keress minket elérhetőségünkön.