Egy kis abszint történelem
Az abszinthoz elsősorban ánizst és ürömfüvet használnak. Ennek a két növénynek a jótékony hatásait már az ókorban is használták, történészek szerint a görögök és az egyiptomiak voltak az elsők, akik felismerték és megpróbálták kihasználni akkori tudásuknak megfelelően a növényekben rejlő potenciált.
Hosszú évszázadoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a növényeket italokhoz is felhasználják, ugyanis az égetett szeszek elkészítésének technikája csak a középkorban terjedt el.
Az első ürömfűből készült ital, amit a svájciak dolgoztak ki, még nem volt mindenki számára elérhető, kizárólag orvosi céllal lehetett alkalmazni. Azonban néhány éven belül már a szeszkészítők is felfedezték maguknak, és kidolgozták a saját receptjeiket, aminek köszönhetően széles közönséghez eljutott az ital híre.
A zöld abszint útja nem volt töretlen, egy időben ugyanis tiltották. A tiltás hátterében az állt, hogy néhány befolyásos ember, akik között volt szeszfőzde-tulajdonos és antialkoholistamozgalom-vezető is, azt állította, hogy az ital elfogyasztása hasonló hatásokkal jár, mint néhány drog, azaz hallucinációt okoz. Idővel bebizonyosodott, hogy az állítások valótlanok, és a zöld abszint ismét megjelent a kereskedők polcain.
A zöld abszint előállítása
A zöld abszintot sok helyen likőrként tüntetik fel, azonban ez tévedés, ugyanis elkészítéskor nem adnak hozzá cukrot, ezért a párlatok közé kell sorolni. Ahogy fentebb bemutatásra került, ánizs és ürömfű felhasználásával készül, viszont ennek a két gyógynövénynek nem csak jótékony hatásai vannak, hanem roppant karakteres ízvilággal rendelkeznek, és nagy mennyiségben tartalmaznak illóolajokat, amelyek az elkészítés során kiáznak. A magas illóolaj eléggé megnehezíti a fogyasztást, viszont alkohol segítségével a zavaró hatásból kellemes ízvilágot lehet teremteni, ezért van az, hogy az abszint alkoholtartalma jellemzően magas.
Napjainkban a technika fejlődésének köszönhetően már lehet azért viszonylag gyengébb abszintokkal is találkozni és olyan extrém magas alkoholtartalommal rendelkezőkkel is, mint például a 89,9%-os Hapsburg Extra Strong Original Abszint.
A zöld abszint fogyasztásának legismertebb rituáléja
A zöld abszint fogyasztásával kapcsolatban rengeteg rituálé alakult ki. Hazánkban leginkább az a szertartás terjedt el, amiben egy kockacukrot belemártanak az zöld abszintba, majd meggyújtják. A rituáléhoz kötődő mese szerint azért van szükség az italba mártott kockacukor meggyújtására, mert azzal lehet megbizonyosodni az ital alkoholtartalmáról.
Amennyiben felkeltette érdeklődésed a zöld abszint, nyugodtan keress minket elérhetőségünkön.