Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A cognac a borpárlatok legelegánsabb képviselője

A cognac méltán örvend óriási népszerűségnek. Ám az ismertsége, kedveltsége ellenére, még mindig sokan nem tudnak róla eleget. Úgyhogy következzen egy kis kalauz, aminek az élményét úgy tornázhatja fel a csúcsra, ha közben kortyolgat a kedvenc fajtájából. Mert az, amit az ízek mesélnek, szavakkal aligha írható körül.

 

A cognac gyártása szabályokkal jócskán körülhatárolt

Az eredetvédelem alá eső nedű előállításának gyakorlatilag minden egyes mozzanatához kötődik valamilyen írott paragrafus. Alapvetően ez nem meglepő, hiszen kizárólag így őrizhető meg az ital hitelessége, valamint jó híre. Így aztán azok a borpárlatok, amiknek az alapjául nem a francia Cognac vidék szőlői szolgálnak, már eleve nem büszkélkedhetnek ezzel a keresztelővel.

Három típusú szőlő kerül felhasználásra a készítés során: ugni blanc, folle blanche és colombard. A szüret a legtöbbször októberben lezajlik. Az érdekesség, hogy kézzel, valamint géppel egyaránt dolgoznak a munkások. A préselés után a musthoz nem adagolnak semmilyen anyagot, például ként, és ilyen módon, tisztán vetik alá az erjedésnek. A cél a savtartalom magasan, míg az alkoholkoncentráció alacsonyan tartása. A savak felelősek a bor stabilizálásáért, ami kén hiányában egyébként kulcsfontosságú szereppel bír. Az alacsonyabb alkoholtartalomnak hála komplexebb ízélmény érhető el a párlatban. A cognac lepárlásának folyamata szintén különleges, hagyományos üstökben történik, két lépcsőben.

Mennyi időt tölt a cognac a hordókban?

A minimum a 2 év. Viszont minél több időt ringatóznak a cseppek a hordók ölelésében, annál karakteresebb, jellegzetesebb ízharmónia érhető el.

Tartalomhoz tartozó címkék: cognac cognac ár