Mi az a teroir?
A Champagne lelke, így is nevezhető. Ez a különleges talajszerkezet meszes és krétás jellegű. A régió klímája sem mindennapi: az északi fekvésének hála, a szárazföldi és az óceáni éghajlat közösen alakítják a meteorológiai körülményeket. A szőlő savtartalma kulcsfontosságú. Ennek az ideális mértékét a kontinentális éghajlat által biztosított napsütés és az óceáni jelleg garantálta csapadékmennyiség együttesen borítékolják.
A teltség és a savasság egyensúlya a minőségi borgyártás alapja. A hosszú érési folyamatnak hála a szőlőszemek nem érnek túl, így a túlzott édesség egy az egyben elkerülhető.
Milyen érdekes, hogy napjainkban ez a hosszúnak mondható erjedési folyamat kívánatos, sőt, kulcsmomentum. Míg egykor a tartomány borászai egy az egyben selejtesnek minősítették a buborékos bort.
Don Perignon atya hozta el a történelmi fordulatot, amikor a XVII. században parafadugóval zárta le a palackokat, és ezzel gyakorlatilag megalkotta a pezsgőt. Jó, nyilván az atya elszántsága, a parafadugó találmánya nélkül kevésnek bizonyult volna. Ám így a történetből sikersztori kerekedett. Bár próbálták mindenáron megőrizni a nedű előállításának titkát, a XIX. századra világszerte ismerték és rajongtak érte.
Szóval akkor minden Champagne pezsgő, de ennek a fordítottja nem igaz?
Így van, és kár lenne tagadni, hogy ez az italkülönlegesség méltán a pezsgők királya.