Tény és való, hogy egykor erről a vidékről bontakozott ki és terjedt el határokat, illetve tengereket átívelve a pezsgőgyártás. Hogy mi az, ami annyira egyedivé varázsolja a milliók által rajongott ízvilágot? A meszes, krétás jellegű talaj az, ami alapul szolgál, és ami a semmi mással össze nem téveszthető ízjegyeket garantálja.
Ez a földrajzi árujelző eredetvédelem alá esik, azaz hiába alkalmazzák sokan szinonimaként a megjelölést, valójában kizárólag az érintett francia termővidék jogosult a champagne név mindenkori használatára. A földrajzi elhelyezkedés az éghajlat milyenségének szempontjából is jelentőséggel bír, mivel a régióban különböző mikroklímájú területek fedezhetőek fel, amik együttesen sokszínű tulajdonságpalettát alkotnak. A szőlő optimális savtartalma elengedhetetlen a sikerhez, amihez leginkább kontinentális éghajlat szükséges, a maga kettős arcával: nyáron erőteljes napsütés, télen zord mínuszok.
Eközben az óceáni klíma biztosítja, hogy az egyes esztendők között ne legyen jelentős eltérés, már ami a meteorológiai jelleget illeti, így egységes és változatlan minőség érhető el. A Champagne tartományban élők régóta ismerték a selejtnek számító buborékos bort, de a legendák úgy tartják, hogy a parafadugót alkalmazó Dom Perignon atya nevéhez köthető a pezsgő felfedezése. Az elkészítés folyamatát hétpecsétes titokként őrizték annak idején, ám végül az egész világ megismerhette a fáma szerinti történetet, és vele együtt a ma is rajongott pezsgőt, ami az örömteli alkalmak koccintósává avanzsált az évszázadok során.