Mindkét italtípus markánsságát az alma adja, amely ezekben az esetekben tényleg aranyat ér.
A Calvados aperitif vagy digestif?
A fogyasztásra nem vonatkoznak szabályok, pláne nem kőbe vésett előírások. Ettől függetlenül az ital jellegzetessége, azaz az alma sokat nyom a latba, és nemcsak akkor, amikor a cefrének való kerül a mérleg nyelvébe. Ugyanis az almasav híres az étvágyfokozó hatásáról. A gyomrot gyakorlatilag felkészíti az étkezésre, és olyan enzimeket „csalogat” elő, amik a test egészének egyetlen üzenetet tartogatnak: hamarosan evés következik. Így beindulnak az előemésztési folyamatok, és hamar az éhség is megjelenik. Szóval ezen reakcióknak hála nem csoda, hogy rengetegen aperitif formájában kortyolják, mintegy felkészítve a gyomrukat a soron következő fogásokra.
Viszont szintén az almasav egyik pozitív tulajdonsága, hogy a zsírok lebontását támogatja. Vagyis étkezés után, főleg nehéz falatok emésztésénél jó szolgálatot tehet: felgyorsítva a feldolgozást és problémamentessé varázsolva az emésztést.
Tehát, ha egy mondatban kellene összefoglalni a fogyasztásra vonatkozó jó tanácsokat, akkor az úgy hangozna, hogy a Calvados, amit a franciák csak Calvának becéznek, evés előtt és után is jó választás.
A Calvados nem hiányozhat az étkezőasztalról
Nem meglepő, hogy nyugaton jellemző az étkezés során végig felszolgálni az italt, ami meghálálja a szobahőmérsékletre való felmelegedést.