Ám, ami bizonyos, hogy a kedveltsége folyamatosan nő. Ez pedig alapvetően kifejező minőségjelző.
A bourbon whisky minden összetevője aranyat ér?
Nem egészen. Bár kevesen tudják, mert mondhatni gyártási titok, de az előállítás egyes fázisaiban számtalan nem kívánt adalék is felszabadul. Ez a kémiai folyamatok miatt kivédhetetlen következmény, viszont a megszülető anyagok eltávolítása lényeges momentum.
Egyes gyártók utólagos szűréssel dolgoznak, valamilyen anyag, például vászon vagy homok hozzájárulásával. Megint mások a gyártási periódusok közben igyekeznek gondoskodni arról, hogy ezek az alkotók fennmaradjanak a rostán.
A nem kívánatosságuk egyébként azon egyszerű okra vezethető vissza, hogy határozottan rossz, kesernyés ízűek. Olyan karakterrel bírnak, ami nem összeegyeztethető a whisky aromájával.
Még a tölgyfahordók is hozzátehetik a magukét az érlelődő nedűhöz. A tölgyfából ugyanis szintén különböző molekulák válnak ki, amik aztán, főleg nagymennyiségben még a legjobb alapnedűt is elronthatják. A mesterek kész stratégiákkal állnak a kihívások elé, és ahogy azt az elmúlt évtizedek osztatlan rajongása mutatja, a ténykedésük ízletes eredménnyel jár.
A bourbon whisky mihez hasonlítható?
Akik még nem kóstolták, megpróbálják felkutatni, hogy milyen más nedűhöz hasonlít az ital. A „rossz” hír az, hogy annyira egyedi, hogy nincs olyan összehasonlítási alap, ami pontos képet nyújthatna róla. Viszont a jó hír, hogy egyetlen korty pontot tehet a dilemmás kérdések végére.